Dimensies van Goed Werk: veiligIn deze tweede post over Goed Werk schrijft Harry Woldendorp over de dimensie: veilig. Met veiligheid wordt zowel fysieke als psychologische veiligheid bedoeld. Door fysieke veiligheid zijn werknemers beschermd tegen potentiële gevaren en gezondheidsrisico's op de werkplek. Psychologische veiligheid verwijst naar een omgeving waarin medewerkers zich vrij voelen om ideeën te uiten, vragen te stellen en fouten te melden zonder angst voor represailles of oordeel. Er is een hoge mate van onderling vertrouwen tussen teamleden.
Leefstijlverandering vast onderdeel van de ggz-behandelingOp 16 september is de zorgstandaard Leefstijl in de ggz gelanceerd. Leefstijl wordt een vast onderdeel van de behandeling in ggz. Hiermee zet de ggz-sector een grote stap vooruit: vanaf 2025 is het stimuleren van een gezonde leefstijl een vast onderdeel van iedere behandeling, zoals afgesproken in het Integraal Zorgakkoord (IZA). Leefstijl is heel belangrijk voor de mentale gezondheid. Het helpt niet alleen bij het voorkomen van psychische klachten, maar speelt ook een belangrijke rol bij herstel. De gedragsverandering die hiervoor nodig is, blijkt voor veel mensen een flinke uitdaging. Hoe begeleid je iemand naar een gezonde(re) leefstijl?
Dimensies van Goed Werk: betekenisBurn-out wordt steeds meer een belangrijk thema in zowel de werksituatie als in het privé leven. Wat opvalt is dat de meeste literatuur gericht is op het herstel na een burn-out. Het lijkt echter logischer je werkomstandigheden en je leven zo in te richten dat de kans op een burn-out vrijwel nihil is. Aart Eliens, Arjen Jeninga en Harry Woldendorp hebben de verbetering van de werksituatie uitgewerkt in hun boek 'Interventies voor Goed Werk'. De casuïstiek komt uit de gezondheidszorg. Ons model is toepasbaar in ieder domein van werken. Goed werk kent zes dimensies, in dit artikel licht Harry Woldendorp de dimensie 'Betekenis' toe.
Verbreding/verdieping in integratiepad specialisten en ziekenhuisorganisatie | Guus van MontfortGuus van Monfort beschrijft in deze brochure de tijdlijn van de integratie van de (vrijgevestigde) medisch specialisten in de ziekenhuis organisatie. In dit hoofdstuk schrijft hij zijn algemene conclusie en aanbevelingen.
Meer gezonde jaren voor iedereenWe leven tegenwoordig langer, maar het aantal jaren dat in goede gezondheid wordt geleefd is significant lager bij Nederlanders met een laag inkomen en een praktische opleiding. Hoe kunnen we bouwen aan de volksgezondheid, met als doel meer gezonde jaren voor iedereen?
Het 11e Congres Huiselijk Geweld | Schokdempers. School, wijk en zorg.Kom naar het congres Huiselijk Geweld op 21 november. Tijdens het congres met het thema Schokdempers, staan de school, wijk en zorg centraal in het voorkomen, signaleren en het zoveel mogelijk beperken van de schade die wordt aangericht bij huiselijk geweld. Ook bij gezinnen waar het alsmaar onveilig blijft, kunnen deze schokdempers het verschil maken.
De integratie van (vrijgevestigde) medisch specialisten in de ziekenhuisorganisatieZojuist verschenen van Guus van Montfort: een nieuwe compacte publicatie over het thema van de integratie van medisch specialisten in de reguliere werkorganisatie.
In de zorg neemt digitalisering toe: het Elektronisch Patiëntendossier (EPD), de teleconsulten en patiëntenportals van ziekenhuizen zijn daar voorbeelden van. Prof. Guus Schoonman, die de bijzondere leerstoel Digitale Communicatie in de Klinische Praktijk aanvaardt, bepleit een grotere rol daarin van de patiënt: zo zou hij/zij in staat moeten worden gesteld zelf aanvullingen te doen in zijn dossier. Verder moet er beter worden gekeken naar hoe de gevolgen van digitalisering uitpakken voor de zorgverlener, die meer digitalisering als een keurslijf en tijdbelasting kan ervaren. Dat stelt Schoonman in zijn oratie.
De medische technologie maakt een baanbrekende sprong met de introductie van de PillBot, een inslikbare robot die nu klinische tests ondergaat en zich voorbereidt op een beoordeling door de Amerikaanse gezondheidsdienst en een commerciële lancering. Dit apparaat is ontworpen om gastro-intestinale onderzoeken te stroomlijnen en te verbeteren, en om interne gezondheidsgegevens efficiënter te verzamelen.
Sinds 2021 zijn verschillende triagecriteria uit de Nederlandse Triage Standaard (NTS) gewijzigd. De triagist op de huisartsenspoedpost gebruikt de triagecriteria om bij het eerste (telefonische) contact met de patiënt de urgentie van diens gezondheidsprobleem in te schatten en zo de mate van zorgverlening in te schalen. Voor verschillende klachten heeft het Nivel onderzocht welk effect het veranderen van de triagecriteria had op urgentietoekenning en dus de zorgverlening.
Luistertip | Prof. dr. Anja Machielse over 25 jaar onderzoek naar eenzaamheidAnja Machielse doet al sinds de jaren negentig onderzoek naar eenzaamheid en sociaal isolement. Uit een onderzoek van Machielse naar welzijn bleek dat acht tot tien procent van de bevolking sociaal geïsoleerd leeft. Hoe is het mógelijk dacht Machielse. Waar zijn de vrienden, de familie? Ze besloot deze mensen uit het onderzoek op te zoeken.
Hoe is de zorg ingericht?Voor veel van ons is onduidelijk hoe zorg (voor ouderen) eigenlijk werkt. We kennen drie wetten: Wmo, Zvw en Wlz.
Deze wetten zijn opgesteld om de zorg te organiseren. Deze wetten omschrijven hoe de zorg is geregeld en op welke manier deze gefinancierd wordt.
Burn-out preventie | Interventies voor Goed WerkZorgprofessionals Aart Eliens, Arjen Jeninga en Harry Woldendorp hebben hun kennis en ervaring gebundeld in het boek Interventies voor Goed Werk. Veel literatuur over burn-out problematiek is gericht op de herstel van het individu met een burn-out. Dit boek legt de aandacht op hoe je je organisatie anders kan inrichten om burn-outproblematiek zoveel mogelijk te voorkomen.
Een recent onderzoek van de Columbia University School of Nursing, gepubliceerd in het Journal of the American Medical Informatics Association, heeft het potentieel van kunstmatige intelligentie (AI) onderzocht bij het maken van gedetailleerde zorgplannen voor verpleegkuindigen. Deze innovatie komt op een kritiek moment waarop de eisen aan verpleegkundigen hoger zijn dan ooit en de behoefte aan hoogwaardige patiëntenzorg van het grootste belang is.
Ozempic en zijn collega's bieden steeds meer voordeel voor meer aandoeningenIn de afgelopen twee jaar is Ozempic een populair middel geworden voor gewichtsverlies. Maar dit en soortgelijke medicijnen, zoals Wegovy, Mounjaro en Zepbound, zijn meer dan alleen hulpmiddelen voor gewichtsverlies.

Overige berichten

#IkbenPAWaar werk je? Ik kreeg de vraag met regelmaat tijdens mijn vakantie in Montenegro. Maar wat vertel ik dan? Ik werk voor een beroepsvereniging van physician assistants (PA). Een beroepsgroep die nog niet bestaat op de Balkan. Hoezo zijn er andere professionals dan de artsen en verpleegkundigen? En waarom zo’n lastige naam? Tja, moet alles dan door de dokter gedaan worden. Kan het niet anders? Dat leverde interessante discussies op.


Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest